LA MULTI ANI de FLORII !


Duminica Floriilor sau Floriile se sarbatoreste in ultima duminica dinaintea Pastelui. Ea serbeaza sfarsitul postului dar si reinvierea naturii. Din punct de vedere religios, Floriile marcheaza Intrarea in Ierusalin a Mantuitorului, calare pe un magar si intampinat cu flori, care se incheie o data cu Inaltarea lui Iisus (la 40 de zile de la Sarbatoarea Pastelui). Sarbatoarea este o imbinare fericita a elementelor crestine cu cele precrestine, iar de aici au rezultat o multitudine de obiceiuri si traditii variate de la o zona la alta. In aceasta zi se sfintesc ramurile inmugurite de salcie si se stropesc cu apa sfintita, iar crestinii impodobesc icoanele si ferestrele cu coronite de salcie sfintita. O alta credinta specifica Duminicii Floriilor, spune ca asa cum este vremea in ziua de Florii, asa va fi si in ziua de Paste

In Banat si Transilvania, in ajunul Floriilor, fetele mari puneau oglinda si o camasa curata la radacina unui par altoit. Femeile coc placinte pe care apoi le dau de pomana saracilor. Se dau cateva ramuri de salcie la vite ca sa manance sa fie sanatoase si bune de prasila, iar livezile si viile sunt impodobite ca sa dea roade bogate. Mormintele sunt curatate si impodobite cu ramuri de salcam si se fac pomeni pentru pacea sufletelor plecate dintre noi. Se mai spune ca dupa Florii, urzicile nu mai sunt bune pentru consum. In Muntenia, oamenii nu se spala pe cap deoarece exista crezul ca daca faci asta in Duminica Floriilor, in care toti pomii infloresc, vei albi precum coroanele albe ale copacilor. In unele zone, fetele pun in noaptea de Florii busuioc sub perna, spre a deveni mai frumoase si mai sanatoase, mai dorite de carte flacai, pentru a se putea marita in acel an.

Sa nu uitam ca in aceasta zi romanii care poarta numele de flori isi serbeaza ziua onomastica: Anemona, Antonina, Camelia, Flori, Lacramioara, Rosalia, Violeta, Florentin, Narcis, Viorel etc. Este ziua ta, este ziua noastra, a tuturor celor care purtam nume de flori sau care iubim florile. Poti darui si tu o floare, chiar si fara motiv, pentru ca toti putem fi flori, iar uneori cuvintele nu ajung pentru a ne exprima gandurile.

Pentru că astăzi este o zi specială pentru tine, mă alătur şi eu celor care-ţi doresc din adâncul sufletului să ai parte numai de împliniri, satisfacţii, multă sănătate şi Dumnezeu să te călăuzească şi să orânduiască totul cum este mai bine pentru tine!

Fie ca anii ce se scurg sa treacă precum razele soarelui mângâie o floare ce stă să înflorească! ”La mulţi ani!”.

Conform unei statistici publicate în 2011 , aproximativ un milion şi jumătate de români îşi serbează ziua numelui cu ocazia Floriilor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s