Francis Fukuyama, Despre sistemul fiscal al celor 4 taxe specific tarilor emergente ( BRICS )


                               

          Dl.  Fukuyama, american de origine nipona, este unul dintre cei mai cunoscuti profesori de stiinte politice, azi.     Este, intre altele, interesat de viitorul democratiei si de regandirea ideologiilor (vezi si revista 22, nr. 8, 2012). Dupa opinia sa, „ideologia viitorului va avea si o componenta populista”, pentru ca, inevitabil, critica globalizarii va fi imbinata cu un nationalism prudent, mai sofisticat decat acela care ar cere sa cumparam cat mai multe produse romanesti (referindu-ne, aici, la noi). Mesajul noului populism, zice Fukuyama, trebuie sa inceapa cu o critica a elitelor, cele care au permis, in ultimii zeci de ani, ca beneficiile celor multi sa fie sacrificate in favoarea celor putini, dar si cu o critica a politicilor de impozitare care inca ii avantajeaza pe cei bogati.
Singurul lider politic de la noi care a inteles deja ca politica fiscala este esenta intregului sistem politic, urmarind cu atentie „revolutiile” fiscale din tarile BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), pare a fi Dan Diaconescu. Chiar pare a fi sfatuit direct de Fukuyama. PP-DD propune un nou sistem fiscal, bazat doar pe patru taxe, in locul celor peste 100 cate colecteaza, azi, statul roman (drept care foloseste 350.000 de functionari in chestia asta si cheltuieste sase miliarde de euro ca sa stranga, in cele din urma, putin peste 30 de miliarde).
PP-DD a calculat, in sistemul celor patru taxe, ca ar putea strange la bugetul tarii cu 11 miliarde mai mult decat azi. Echipa acestor fiscalisti este formata din tineri romani care au studiat la Harvard.
Motorul principal al acestui sistem fiscal revolutionar ese taxa pe veniturile companiilor (pe venituri, atentie, nu pe profituri). Azi, Romania culege doar 1,5 miliarde din taxa pe profituri. De ce? Pentru ca toate companiile au invatat sa-si prezinte bilantul fara profituri. Expertii fiscali stiu cum sa produca astfel de bilanturi. Nici nu e complicat: prin decembrie faci un contract de consultanta cat tot profitul tau pe anul in curs cu o firma dintr-un paradis fiscal, care, in fapt, este tot a ta.
Intrebarea e de ce nu vin si alte partide cu astfel de propuneri? Pai, daca ar veni, ar ramane fara bani de campanie electorala. Celor cu profituri mari nu le convine sa fie taxati pe venituri. N-ai cum sa-ti ascunzi veniturile. Sunt consemnate in banci din… iaduri fiscale si in bilanturile anuale. Concluzia? Avem nevoie ca de aer de partide care sa nu fie dependente de sponsorizarile private. Nu suntem SUA. La noi, dependenta partidelor de banii companiilor mari si mici ne aduce o pierdere anuala de cel putin zece miliarde de euro. Sunt exact banii care ar putea face tara sa duduie intr-o crestere economica sanatoasa, bazata pe investitii. De stat? De stat, daca cele private straine fug de noi si se duc in tarile BRICS (exact acelea unde se practica acest sistem fiscal, care i-ar lasa pe Boc, Ponta si Antonescu fara bani de tigari in campanie).

http://www.revistavip.net/Arhiva_RevistaVIP/Francis_Fukuyama_consilier_al_PP-DD/13/1003/

Alte articole :

“Romani,  vi se pare normal ca simplii cetăţeni să contribuie la bugetul statului aproape de două ori mai mult decât companiile străine care derulează afaceri la noi în ţară?

Cifrele au fost prezentate public : 2,5 miliarde euro este impozitul anual pe profitul companiilor iar 4,25 miliarde euro reprezintă impozitul pe veniturile oamenilor de rând.

De ce companiile dau la stat doar 2,5 miliarde de euro?

Datorită aşa numitului „transfer pricing”, care este un discount legat de caracterul lor multinaţional. Dacă, în schimb, li s-ar impozita cifra de afaceri (care este în jur de 250 miliarde de euro anual!) cu numai 10%, statul ar avea un venit de 25 miliarde euro anual şi nu ar mai fi nevoie ca cetăţenii să plătească atâtea taxe.

Dimpotriva ,   chiar ar exista bani pentru triplarea salariilor şi dublarea pensiilor!   Chiar in aceasta  situatie toate   aceste  companii   straine   nu vor  pleca din România nici împinse de la spate,   deoarece  sunt   avide  de pieţe de desfacere. !”

Sistemul  celor  4  taxe   a fost deja aplicat  în ţările emergente din grupul BRIC, contribuind consistent la creşterea lor economică spectaculoasă şi durabilă din ultimii ani, în plină „criză” mondială!

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s