Fostul premier PSD, Adrian Nastase, condamnat definitiv cu executare !!! Tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase, în presa internaţională.


 UPDATE :

Miercuri, 20 Iunie 2012. 5628 vizualizări, 716 comentarii, 56 voturi Evenimentul  zilei :

DECIZIE ISTORICĂ. Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”

Tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase, în presa internaţională. AFP: Fostul premier român, îngenuncheat de justiţie

Autor:  Sorin Breazu Cristina Botezatu Ana Zidărescu

Gestul lui Adrian Năstase de a se împuşca în momentul în care poliţiştii au venit la locuinţa sa pentru a-l duce la închisoare, unde urma să petreacă următorii doi ani din viaţă, a ajuns pe paginile celor mai importante site-uri de ştiri din lume.

„Fostul premier român Adrian Năstase, care a încercat miercuri seară să se sinucidă după ce a fost condamnat la închisoare cu executare pentru corupţie, „este astăzi un om politic distrus de justiţia pe care a încercat să o controleze cât timp s-a aflat la putere”, scriu jurnaliştii de la France Presse.

„Năstase a rugat oamenii legii să astepte puţin să îşi ia câteva cărţi din biblioteca personală, iar apoi s-a împuşcat. Acesta a fost transportat la Spitalul Floreasca, din Bucureşti”, notează CNN.

Tentativa de sinucidere a fostului premier Adrian Năstase a fost relatată pe larg şi în presa internaţională. BBC, CNN, FoxNews, France24, New York Times sau Le Figaro. Omul politic român a încercat să se împuşte în casa din Zambaccian, după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul calităţii”.
Medicul Şerban Brădişteanu a declarat că Adrian Năstase are mai multe plăgi împuşcate şi că va fi operat în această dimineaţă.

Citiţi mai mult: Tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase, în presa internațională – Adrian Năstase > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/tentativa-de-sinucidere-a-lui-adrian-nastase-pe-site-urile-bbc-si-cnn-988000.html#ixzz1yTHtpXgl
EVZ.ro

Autor:  Ionel Stoica Andrei Udişteanu

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au dat astăzi verdictul final în recursul dosarului în care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare. El va fi dus în arestul Poliției Capitalei pentru amprentare. Săptămâna aceasta va fi transferat la Penitenciarul Rahova.

UPDATE 21.30 Avocatul Gheorghiţă Mateuţ ne-a declarat că va depune mâine la Curtea Supremă o cerere de revizuire a sentinţei de condamnare. Este vorba de o cale de atac extraordinară. Solicitarea  este bazată pe unul din articolele Codului de Procedură Penală. Avocaţii lui Adrian Năstase vor depune mai multe documente care nu au fost avute în vedere de magistraţi atunci când au pronunţat condamnarea

UPDATE 21.15. Mandatul lui Adrian Năstase a fost redactat.

UPDATE 20.45. Sentința Înaltei Curți de Casație și Justiție a ajuns la Tribunalul București, instanța de judecată care trebuie să pună în executare mandatul de arestare. Magistrații Tribunalului București, instanța de executare, vor trimite trimite mandatele Poliției Capitalei.

Dacă Adrian Năstase și ceilalți inculpați nu se vor prezenta singuri la Centrul de Reținere și Arest Preventiv, atunci polițiștii de la Serviciul Urmăriri le vor pune în executare.

UPDATE 20.00. Avocatul lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, a declarat că acesta a avut o reacție umană în momentul în care a auzit sentința. „Nu există căi legale de atac. Domnul Năstase se va duce la închisoare. Există nişte proceduri paleative”, a afirmat avocatul. 

Cazacu a mai spus, la Realitatea TV, că va ataca la CEDO decizia de astăzi a justiției.

UPDATE 19.15: Contactat de jurnaliști, Adrian Năstase nu a dorit să comenteze decizia judecătorilor. Acesta are 24 de ore să se predea.

UPDATE 19.00: Magistrații au citit acum câteva minute verdictul: fostul premier a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare. Decizia a fost luată în unanimitate de toți cei cinci membri ai completului de judecată, după aproape cinci ore de deliberări. 

Adrian Năstase a așteptat sentința – care vine cu două zile înainte de aniversarea fostului șef de guvern, acesta fiind născut pe 22 iunie – la el acasă, neprezentându-se la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), pe tot parcursul zilei. Completul de judecători a deliberat începând cu ora 12. Doi dintre avocații fostului premier au venit, pe rând, la instanță, însă niciunul dintre ei nu a așteptat să audă decizia definitivă.

Pe 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către ICCJ, în dosarul „Trofeul calităţii”, în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

În acelaşi dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată la şase de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an. Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici au primit fiecare câte şase ani de detenţie, la care s-a aplicat un spor de un an.

ALTE CONDAMNĂRI ÎN ACELAȘI DOSAR:

– Marina Popovici – 5 ani închisoare

– Bogdan Popovici – 6 ani închisoare

– Irina Jianu – 6 ani închisoare

– Diana Gasparovici – 5 ani închisoare

CINE SUNT JUDECĂTORII CARE L-AU CONDAMNAT:

Completul de judecată a fost format din cinci membri: Livia Stanciu, Florentina Dragomir, Maricela Cobzariu, Sofica Dumitrașcu și Ioana Alina Ilie. Stanciu este președintele ÎCCJ. Din complet se mai distinge numele Soficăi Dumitrașcu, judecătoarea care, în trecut, l-a eliberat din arest pe Omar Hayssam.

REACȚII ÎN PRESA INTERNAȚIONALĂ:

CNN: „Este prima sentinţă dată în cazul unui prim ministru de după căderea comunismului”

Le Monde: „Un verdict rar în Europa”

Reuters: „Înalta Curte din România a confirmat miercuri că fostul premieri Adrian Năstase va executa doi ani de închisoare pentru corupţie, trimiţând astfel un semnal că ţara încearcă să răspundă la îngrijorările Uniunii Europene. Eşecul în lupta împotriva corupţiei în România şi în ţara vecină, Bulgaria, cele mai noi şi sărace membre ale UE, a dus la blocarea accesului pentru ambele ţări în zona Schengen”

NĂSTASE, ÎN 2011, ÎN EVZ:
Oricum va fi hotărârea, „îmi va fi favorabilă”

Într-un interviu acordat „Evenimentului zilei” în octombrie 2011, Adrian Năstase a vorbit despre dosarele sale şi despre ce aştepta de la procese. Fostul premier considera că indiferent de ce va hotărî justiţia, va fi în avantajul său:

Adrian Năstase: Traian Băsescu face presiuni foarte mari ca dosarele mele să se încheie în luna decembrie sau ianuarie 2012, ca să fie tocmai bine pentru campania electorală. Şi atunci, ca să nu se spună cumva că dosarele astea, despre care eu afirm de fiecare dată că sunt pornite de el, că sunt presiuni permanente asupra judecătorilor(…) DNA a stabilit 974 de martori pentru afişele din 2004- pentru că în 2009 alegerile s-au derulat corespunzător fără afişe- ca să arate că această afacere de mare corupţie a determinat criza mondială şi a adâncit criza din România. A vrut să arate că situaţia era foarte gravă. Acum cei 974 de martori, care ar fi trebuit să dureze 2-3 an, îi încurcă pe cei care fac presiuni asupra instanţei ca procesul să se termine cât mai repede aşa încât au început acum să audieze martorii pe sărite. În plus, în s-a hotărât – deşi multe dintre dosare au termen 20012, 2013, ca eu la acest dosar în luna noiembrie să am şase termene. Şase! Şi, în mod evident, asta este din surse, pe surse, de la ziarişti am aflat că în decembrie urmează să se producă hotărârea.

EVZ:
 Aţi aflat şi cum va fi hotărârea? Dacă va fi favorabilă sau nefavoarbilă dvs?

Adrian Năstase: Oricum ea îmi va fi favorabilă indiferent cum va fi”

CITIȚI ȘI:

Citiţi mai mult: DECIZIE ISTORICĂ. Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității” – Justiţie > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/verdict-final-in-dosarul-trofeul-calitatii-987825.html#ixzz1yMUD9Pm1
EVZ.ro

Adrian Nastase, condamnat definitiv la 2 ani de inchisoare cu executare

20 Iunie 2012 18:54 Finantistii.ro
Adrian Nastase, condamnat definitiv la 2 ani de inchisoare cu executare

 Fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat, miercuri, de instanta suprema, la doi ani de inchisoare cu executare, in dosarul Trofeul Calitatii, sentinta fiind definitiva. In acest dosar, Nastase a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD. 

Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a admis in parte recursurile facute de Adrian Nastase si ceilalti inculpati din dosarul „Trofeul calitatii”.

Astfel, instanta a casat sentina din ianuarie prin care Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare si, in rejudecare, a schimbat incadrarea juridica a faptei de care este acuzat, transmite Mediafax.

Pentru noua infractiune retinuta in cazul lui Nastase, judecatorii au hotarat ca fostul premier sa fie condamnat tot la doi ani de inchisoare cu executare. Decizia in dosarul Trofeul Calitatii este definitiva si urmeaza sa fie pusa in executare. In cursul zilei de astazi sau cel tarziu maine, fostul premier urmeaza sa fie incarcerat.

In 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Nastase fusese condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, de catre un complet de trei judecatori al instantei supreme, in dosarul „Trofeul calitatii”, in care este acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

In acelasi dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat in Constructii, a fost condamnata la sase de inchisoare si cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsa la care i s-a aplicat un spor de un an.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL si sotii Marian Ioana si Bogdan Popovici au primit fiecare cate sase ani de detentie, la care s-a aplicat un spor de un an.

de Red. Stiri     HotNews.ro
Vineri, 30 martie 2012, 15:54 Dosare Anticoruptie

http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-11875123-iccj-adrian-nastase-fostcondamnat-3-ani-inchisoare-pentru-santaj-achitat-pentru-acuzatia-mita.htm

Dana si Adrian Nastase
Foto: AGERPRES

Adrian Nastase a fost condamnat de magistratii Inaltei Curti de Casatie de Justitie la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj insa a fost achitat pentru acuzatia de luare de mita in dosarul Zambaccian. Daniela Nastase, judecata in acelasi dosar, a fost achitata pentru acuzatiile de complicitate la luare de mita si spalare de bani insa condamnata la trei ani de inchisoare cu suspendare. Al treilea inculpat din dosar, Irina Jianu, a fost condamnata la 3 ani de inchisoare cu executare. Decizia Curtii poate fi atacata cu recurs.

Potrivit minutei sentinta a fost luata in unanimitate nefiind consemnata vreo opinia separat. Completul care a judecata dosarul a fost format din judecatorii Ana Hermina Iancu, Alixandri Vasile si Sandel Lucian Macavei.

Instanta l-a achitat pe Adrian Nastase pentru infractiunea de luare de mita, dar l-a condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru infractiunea de santaj. De asemenea, instanta a dispus si o perioada de incercare pentru Adrian Nastase de 6 ani si restrangerea unor drepturi.

Instanta i-a mai aplicat lui Nastase si pedeapsa accesorie de a-i interzice dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice si nu poate ocupa functii publice insa a dispus suspedarea acestei pedepse accesorii.

Instanta a mai decis si ca Nastase sa fie suspus unei perioade de proba de 6 ani. In acesta perioada Adrian Nastase trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
să se prezinte trimestrial la Serviciul de probațiune de pe lângă Tribunalul București;
să anunțe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reședință sau locuință și orice deplasare care depășește 8 zile, precum și întoarcerea;
să comunice și să justifice schimbarea locului de muncă;
să comunice informații de natură a-i putea fi controlate mijloacele de existență;

Instanta mentioneaza in minuta ca daca Adrian Nastase nu va respecta aceste reguli atunci pedeapsa cu suspendare va fi transformata in pedeapsa cu executare.

In cazul Irinei Paula Jianu, fost sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, instanta a dispus o pedeapsa de doi ani de inchisoare pentru folosirea bunurilor societatii comerciale impotriva scopurilor acesteia si o alta pedeapsa, de trei ani de inchisoare, pentru participare improprie la folosirea de documente false la vama. Cele doua pedepse au fost contopite de instanta, Jianu urmand sa execute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de inchisoare.

De asemenea, instanta i-a obligat pe Adrian Nastase, Daniela Nastase si Irina Jianu la plata sumei de 60 de mii de lei reprezentand cheltuieli de judecata.

Instanta a ridicat sechestrul instituit pe imobilul din Zambaccian apartinand sotilor Nastase.
Instanta a dispus conficarea 122.903,0703 lei, 58.870,9402 lei și 80.489 USD și 5.000 EURO, în echivalent lei la cursul BNR de la Irina Jianu.

Ion Cazacu, avocatul lui Adrian Nastase, a declarat ca sentinta va fi atacata cu recurs. El a mentionat ca este vorba despre o sentinta complicata, pe care trebuie sa o analizeze, si a subliniat ca nu isi explica cum judecatorii au decis achitarea lui Adrian Nastase pentru  luare de mita, dar l-au condamnat pentru santaj.


Completul de magistrati ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost format din judecatorii Ana Hermina Iancu, Alixandri Vasile si Sandel Lucian Macavei. La ultimul termen, pe 20 martie, procurorul de sedinta al DNA a cerut pedeapsa cu inchisoarea pentru Adrian Nastase si ceilalti inculpati. Pana acum, Adrian Nastase a fost achitat in dosarul Matusa Tamara si condamnat la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul Trofeul Calitatii.

La fel ca si celelalte doua dosare, cazul Zambaccian se afla in prima instanta astfel incat solutia magistratilor poate fi atacata cu recurs. La ultimul termen din dosar, Adrian Nastase a declarat in fata magistratilor ca este nevinovat si dosarul este unul politic, comandat de Traian Basescu.

Dosarul Zambaccian

Dosarul Zambaccian a fost trimis in judecata in urma cu 1912 zile.

Dosarul in care fostul premier Adrian Nastase este acuzat ca a primit diverse obiecte si contravaloarea unor lucrari de constructie in schimbul numirii si mentinerii in functia de directoare a Inspectoratului de Stat in Constructii a Irinei Jianu a ajuns in instanta in 2006, dar s-a intors la procurori un an si jumatate mai tarziu, din cauza unei decizii a Curtii Constitutionale. DNA a refacut urmarirea penala si l-a retrimis pe Nastatse in judecata in mai 2010. In 7 februarie 2006, procurorii DNA au confirmat inceperea urmaririi penale impotriva lui Adrian Nastase si a altor cinci persoane „pentru fapte de coruptie”. In 16 februarie 2006, Departamentul National Anticoruptie a dezvaluit ca Nastase era cercetat pentru luare de mita si primire de foloase necuvenite.

Mai exact, in perioada 2001-2004, Nastase „ar fi folosit influenta si autoritatea decurgand din calitatea de presedinte al partidului de guvernamant, dar si prerogativele specifice functiei de prim-ministru al Guvernului Romaniei, obtinand foloase necuvenite de la invinuita Irina Paula Jianu”. Astfel, el ar fi primit peste 100.000 USD (reprezentand contravaloarea unor bunuri importate din China) si 1.200.000 RON (reprezentand contravaloarea tamplariei din aluminiu si lemn cu geam termopan, executata la imobilele din Bucuresti, strada Zambaccian nr. 16 si comuna Cornu, judetul Prahova). In schimbul acestor foloase, Nastase ar fi dispus numirea si mentinerea Irinei Paula Jianu in functiile de inspector general de stat si presedinte al Consiliului de Conducere la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC).

MINUTA   SENTINTEI :

R O M Â N I A

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE

SECŢIA PENALĂ

Minuta  sentinței  nr.474                                                                                                          Dosar nr.3862/1/2010

Şedinţa publică din 30 martie 2012

ÎN NUMELE LEGII

H O T Ă R Ă Ș T E:

 

            I. În baza art.11 pct.2 lit.a) raportat la art.10 lit.a) Cod procedură penală dispune achitarea inculpatului NĂSTASE ADRIAN sub aspectul săvârșiri infracțiunii de luare de mită prevăzută de art.254 alin.1 Cod penal cu referire la art.6 din Legea nr.78/2000 și cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal.

În baza art.194 alin.1 și 2 Cod penal raportat la art.13/1 din Legea nr.78/2000 cu aplicarea art.74 alin.2 Cod penal și art.76 alin.1 lit.b) Cod penal, condamnă inculpatul NĂSTASE ADRIAN la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj.

Ca pedeapsă accesorie, interzice inculpatului exercițiul drepturilor prevăzute de art.64 lit.a teza a II-a și b) Cod penal, conform art.71 Cod penal.        În baza art.86/1 Cod penal dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei aplicate inculpatului pe durata unui termen de încercare de 6 ani, stabilit conform art.86/2 Cod penal.

În conformitate cu dispozițiile art.86/3 alin.1 lit.a – d) Cod penal, pe durata termenului încercare, inculpatul se va supune următoarelor măsuri de supraveghere:

–          să se prezinte trimestrial la Serviciul de probațiune de pe lângă Tribunalul București;

–          să anunțe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reședință sau locuință și orice deplasare care depășește 8 zile, precum și întoarcerea;

–          să comunice și să justifice schimbarea locului de muncă;

–          să comunice informații de natură a-i putea fi controlate mijloacele de existență;

În temeiul art.359 Cod procedură penală atrage atenția inculpatului asupra dispozițiilor art.86/4 Cod penal cu referire la art.83 Cod penal a căror nerespectare are ca urmare revocarea beneficiului suspendării executării pedepsei sub supraveghere.

Conform art.71 alin.5 Cod penal, pe durata suspendării sub supraveghere a executării pedepsei închisorii se suspendă executarea pedepsei accesorii.

II. În baza art.11 pct.2 lit.a) raportat la art.10 lit.a) Cod procedură penală dispune achitarea inculpatei NĂSTASE DANIELA sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la luare de mită prevăzută de art.26 Cod penal raportat la art.254 alin.1 Cod penal cu referire la art.6 din Legea nr.78/2000 și cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal.

În baza art.11 pct.2 lit.a) raportat la art.10 lit.d) Cod procedură penală dispune achitarea aceleiași inculpate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani prevăzută de art.23 alin.1 lit.c) din Legea nr.656/2002 cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal, înlăturând din încadrarea juridică dată faptei prin rechizitoriu reținerea dispozițiilor art.17 lit.e) din Legea nr.78/2000.

În baza art.31 alin.2 Cod penal raportat la art.273 din Legea nr.86/2006 cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal condamnă inculpata NĂSTASE DANIELA la pedeapsa de 3 ani închisoare și 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art.64 lit.a teza a II-a și b) Cod penal pentru participație improprie la infracțiunea de folosire la autoritatea vamală de documente false.

Ca pedeapsă accesorie, interzice inculpatei exercițiul drepturilor prevăzute de art.64 lit.a teza a II-a și b) Cod penal, conform art.71 Cod penal.

În baza art.86/1 Cod penal dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei aplicate inculpatei pe durata unui termen de încercare de 5 ani, stabilit conform art.86/2 Cod penal.

În conformitate cu dispozițiile art.86/3 alin.1 lit.a – d) Cod penal, pe durata termenului încercare, inculpata se va supune următoarelor măsuri de supraveghere:

–          să se prezinte trimestrial la Serviciul de probațiune de pe lângă Tribunalul București;

–          să anunțe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reședință sau locuință și orice deplasare care depășește 8 zile, precum și întoarcerea;

–          să comunice și să justifice schimbarea locului de muncă;

–          să comunice informații de natură a-i putea fi controlate mijloacele de existență;

În temeiul art.359  Cod procedură penală atrage atenția inculpatei asupra dispozițiilor art.86/4 Cod penal cu referire la art.83 Cod penal a căror nerespectare are ca urmare revocarea beneficiului suspendării executării pedepsei sub supraveghere.

Conform art.71 alin.5 Cod penal, pe durata suspendării sub supraveghere a executării pedepsei închisorii se suspendă executarea pedepsei accesorii.

III. În baza art.11 pct.2  lit.a) raportat la art.10 lit.a) Cod procedură penală dispune achitarea inculpatei JIANU IRINA PAULA sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită prevăzută de art.255 Cod penal cu referire la art.6 din Legea nr.78/2000 și  cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal.

În baza art.11 pct.2 lit.a) raportat la art.10 lit.d) Cod procedură penală dispune achitarea aceleiași inculpate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani prevăzută de art.23 alin.1 lit.a) din Legea nr.656/2002 cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal, înlăturând din încadrarea juridică dată faptei prin rechizitoriu reținerea dispozițiilor art.17 lit.e) din Legea nr.78/2000.

În baza art.11 pct.2 lit.a) raportat la art.10 lit.a) Cod procedură penală dispune achitarea inculpatei JIANU IRINA PAULA pentru fapta de participație improprie la infracțiunea de fals intelectual la legea contabilității prevăzută de art.31 alin.2 Cod penal raportat la art.43 din Legea nr.82/1991 cu referire la art.289 Cod penal și cu aplicarea art.41 alin.2      Cod penal, înlăturând din încadrarea juridică dată faptei prin rechizitoriu dispozițiile art.17 lit.c) din Legea nr.78/2000.

În baza art.11 pct.2 lit.b) raportat la art.10 lit.g teza a II – a Cod procedură penală încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei JIANU IRINA PAULA pentru fapta de participație improprie la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată prevăzută de art.31 alin.2 Cod penal raportat la art.290 Cod penal cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal, înlăturând din încadrarea juridică dată faptei prin rechizitoriu dispozițiile art.17 lit.c) din Legea nr.78/2000 ( fapta din 31.12.2003).

În baza art.31 alin.2 Cod penal raportat la art.272 pct.2 din Legea nr. 31/1990 cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal condamnă inculpata JIANU IRINA PAULA la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru participație improprie la infracțiunea de folosire a bunurilor societății comerciale într-un scop contrar intereselor acesteia, înlăturând din încadrarea juridică dată faptei prin rechizitoriu dispozițiile art.17 lit.h) din Legea nr.78/2000.

În baza art.31 alin.2 Cod penal raportat la art.273 din Legea nr.86/2006 cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal condamnă inculpata JIANU IRINA PAULA  la pedeapsa de 3 ani închisoare și 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art.64 lit.a teza a II-a și b) Cod penal pentru participație improprie la infracțiunea de folosire la autoritatea vamală de documente false.

În baza art.33 lit.a) – 34 lit.b) și art.35 Cod penal contopește pedepsele susmenționate, urmând ca inculpata JIANU IRINA PAULA să execute pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare și 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art.64 lit.a teza a II-a și b) Cod penal.

Ca pedeapsă accesorie, interzice inculpatei exercițiul drepturilor prevăzute de art.64 lit.a teza a II-a și b) Cod penal, conform art.71 Cod penal.

În temeiul art.348 Cod procedură penală dispune anularea următoarelor înscrisuri falsificate: comercial invoice (factură externă) nr.102391din 01.10.2002, comercial invoice (factură externă) nr.102392 din 01.10.2002, comercial invoice (factură externă) nr.642915 din 27.09.2002, comercial invoice (factură externă) nr. 642916 din 27.09.2002 , comercial invoice (factură externă) nr.642917 din 27.09.2002, comercial invoice (factură externă) nr.642918 din 27.09.2002, comercial invoice nr.04401 din 22.01.2003, comercial invoice nr.04521 din 23.01.2003,  comercial invoice nr.04525 din 23.01.2003, comercial invoice nr.07422 din 26.05.2003, comercial invoice nr.06989 din 21.05.2003, comercial invoice nr.06978 din 20.05.2003, comercial invoice nr.031421 din 27.07.2003, comercial invoice nr.030943 din 16.07.2003, comercial invoice nr.030942 din 16.07.2003, comercial invoice nr.040999 din 20.12.2003 (înscrisuri aflate în volumul IV dosar urmărire penală), packing list of certificate of weight aferent facturilor externe nr.102391 din 01.10.2002 şi nr. 102392din 01.10.2002, packing list of certificate of weight aferent facturilor externe nr.102391 din 01.10.2002 şi nr.102392 din 01.10.2002, packing list of certificate of weight aferent facturilor externe nr.642915, 642916, 642917, 642918 din 27.09.2002, packing list of certificate of weight aferent facturilor nr.642915, 642916, 642917, 642918 din 27.09.2002, packing list of certificate of weight aferent facturilor externe nr.642915, 642916, 642917,  642918 din 27.09.2002, packing list of certificate of weight aferent facturilor externe nr.642915, 642916, 642917, 642918 din 27.09.2002, packing list of certificate of weight aferent facturilor nr.642915, 642916, 642917, 642918 din 27.09.2002,   5 „certificate of quality  conformity” cu antetul şi ştampila firmei chinezeşti HUAIAN IMPORT EXPORT TRADE CO. LTD, toate datate 27.09.2002, pe numele S.C. VERTCON S.A. ( înscrisuri aflate în volumele IV și XXII dosar urmărire penală), avizele  de însoţire a mărfii cu seria BC AAA nr.6484107 din 06.12.2002, nr.6484108 din 07.12.2002, nr.6484106 din 07.12.2002, nr.6484101 nedatat, nr.6484102 nedatat, nr.6484104 nedatat, nr.6484105 din 07.12.2002, nr.6663905 din 06.05.2003,  nr.6663906 din 08.05.2003, nr. 6663907 din 10.05.2003, nr.6663909 din 30.07.2003, nr.6663908 din 30.07.2003, nr. 6663910 din 06.08.2003, nr.6663911 din 07.08.2003, nr.6663912 din 24.09.2003, nr. 6663913 din 24.09.2003, nr. 6663919 din 26.09.2003, nr.6663920 din 26.09.2003, nr.6663921 din 26.09.2003, nr.6663914 din 26.09.2003, nr.6663915 din 26.09.2003, nr.6663916 din 26.09.2003, nr.6663917 din 26.09.2003, nr. 6663918 din 26.09.2003, nr.663929 din 11.02.2004  și nr.6663930 din 11.02.2004 emise de S.C. VERTCON S.A. ( înscrisuri depuse în volumele XXII – XXIV  dosar urmărire penală), precum și a facturilor seria BC ACB nr.3656090 din 29.08.2003 nr.3656158 din 30 .09.2003, nr.3656177 din 31.10.2003, nr.3656191 din 30.11.2003 și nr.4627806 din 31.12.2003  și  a chitanțelor seria BC ALD nr.4385960 din 7.08.2003, nr. 4385961 din 8.08.2003,  nr.4385962 din 11.08.2003 și nr.4385963 din 12.08.2003, toate emise de S.C. REGAL GLASS S.R.L Bacău.

Respinge, ca inadmisibilă, acțiunea civilă exercitată în procesul penal de partea civilă S.C. CONIMPULS S.A. Bacău.

Ia act că părțile vătămate S.C. VERTCON S.A Bacău și S.C. REGAL GLASS S.R.L. Bacău nu s-au constituit părți civile în procesul penal.

În temeiul art.118 alin.1 lit.e) Cod penal dispune confiscarea de la inculpata  JIANU IRINA PAULA a sumelor de 122.903,0703 lei, 58.870,9402 lei și 80.489 USD și 5.000 EURO, în echivalent lei la cursul BNR   din ziua plății.

Dispune ridicarea sechestrului asigurător instituit prin Ordonanța nr.68/P/2008 din 25 ianuarie 2010 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților Năstase Adrian și Năstase Daniela.

Instituie măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpatei Jianu Irina Paula până la concurența sumei ce formează obiectul confiscării speciale.

În baza art.191 alin.2 Cod procedură penală obligă inculpatul Năstase Adrian la plata sumei de 15.000 lei, inculpata Năstase Daniela la plata sumei de 20.000 lei și inculpata Jianu Irina Paula la plata sumei de 25.000 lei reprezentând cheltuieli judiciare efectuate în procesul penal.

Cu recurs în termen de 10 zile de la pronunțare pentru inculpați și de la comunicare pentru părțile vătămate Păun Ioan, S.C.VERTCON S.A Bacău și S.C. REGAL GLASS S.R.L. Bacău  și partea civilă S.C. CONIMPULS S.A. Bacău.

Pronunțată în ședință publică, astăzi, 30 martie 2012.

 

PREŞEDINTE,             JUDECĂTOR,                JUDECĂTOR,

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s